top of page

3 Hawaïaanse wijsheden om weer in sync te komen met je levensflow

In deze blog deel ik mijn top 3 Hawaïaanse wijsheden om weer in sync te komen met je levensflow. Ze komen uit een artikel van het online magazine Holistik. Het interview gaat over mijn boek Hokule'a en de reis die ik er bij maakte: een bostrip naar een zuivere waterbron, het Bosbadhuis. Tijdens deze training leer je zelf met de Polynesische technieken te werken.

Met mijn bostrip én mijn boek Hōkūle’a help ik je terug bij je kracht te komen en meer te gaan even vanuit de levensflow. Alleen hoef je er niet voor naar Hawaï. Scheelt weer een duur tripje ;-). En nu we toch veel thuis zijn en cocoonen, kun je er net zo goed een verdiepingsslag aan geven: een innerlijke reis met een vleugje tropische magie, toch? Aan de hand van de wijsheden en rituelen uit mijn boek en Holy Road Trip in de Veluwse bossen leer je betere keuzes maken, vrijer te leven en te doen wat écht bij je past. Onderstaande 3 Hawaïaanse wijsheden geven een voorproefje van het leren surfen op de flow van het leven.


1. Kumu: je bent je eigen leraar

Een kumu is een wijze vrouw of man die veel weet over de Hawaïaanse vooroudercultuur. Je kunt de kennis en wijsheid van deze persoon tot je nemen, maar uiteindelijk zul je er zelf mee aan de slag moeten. Je leert het beste vanuit de praktijk en uit eigen ervaring. Dan word je je eigen kumu. Lideweij: “We zoeken het in deze tijd vaak buiten onszelf, bij een leraar of iemand die ons erbij kan begeleiden. Maar mijn ervaring is dat ik mezelf vooral vond toen ik ruimte maakte om alleen te zijn. Even uit je vertrouwde omgeving en je comfortzone stappen, al is het maar een week, om de confrontatie met jezelf aan te gaan.”


2. Mana: je levenskracht terugvinden

Soms gebeuren er dingen in je leven die ervoor zorgen dat je op zelfonderzoek uitgaat. Vanaf dit moment belopen we volgens de Hawaïaanse filosofie het pad van de spirituele krijger. Het pad van bewustwording en zelfontwikkeling waarbij je de conditioneringen, trauma’s en gedragspatronen die je ervan weerhouden om voluit te leven onder de loep neemt. Als je deze doorbreekt, dan zul je leven vanuit je ware zelf en je mana, je persoonlijke levenskracht. Om daar te komen moet je keuzes maken en vervolgens met focus en discipline te werk moeten gaan. Uiteindelijk bestaat er volgens Hawaïanen maar één manier om jezelf en je leven te veranderen: door oude patronen, verwachtingen en overtuigingen van jezelf te herkennen en los te laten. Pas dan leef je vanuit je oorspronkelijke bron en durf je elke dag met de stroom van het leven mee te bewegen. Lideweij: “Ik heb mijn mana echt heel sterk ervaren toen ik mijn eerste boek schreef. Ik had de keuze gemaakt en voelde zoveel passie om dit neer te zetten. Er kwam een soort levenskracht door me heen en ik schreef van vroeg in de morgen tot laat in de avond. Ik heb zelfs twee keer een vaste freelance klus afgezegd waar ik al jaren van droomde. Dat was spannend, maar ik besefte me dat die droom toch is uitgekomen, ik heb hem alleen niet geleefd. Mijn hart bleek uiteindelijk toch bij het schrijven van mijn boek Naupaka te liggen.”


3. Unihipili: jij bent de kapitein op je eigen schip

De unihipili is de fysieke ziel die je lichaam aanstuurt, je onderbewuste zelf, ofwel de motor van het schip waarmee wij door het leven hier op aarde varen. Het is belangrijk om deze optimaal in conditie te houden. Het is namelijk de verbindende brug tot je hogere bewustzijn, je hogere zelf. Je kunt jarenlang op de automatische piloot leven totdat een persoonlijke gebeurtenis je bewust maakt van waar je staat en hoe het eigenlijk met je gaat. Zo kunnen stress, suikerrijke voeding en een negatief zelfbeeld je unihipili uit balans brengen. Je mana¸ levenskracht, neemt dan af. Lideweij: “Goed voor jezelf zorgen is dus belangrijk om weer in contact met je fysieke ziel te komen. Na een aantal zware jaren vol zorg en verdriet was het voor mij een van de manieren om weer bij mezelf te komen. Door bijvoorbeeld een wandeling door de natuur te maken naar een zuivere waterbron. Ik begeleid anderen hierin via mijn Holy Road Trip waarbij ik ze meeneem naar deze krachtplek. Ik ben er voor je om een krachtig Hawaïaans ritueel met je te doen waardoor je oude ballast loslaat en ruimte maakt voor nieuwe inzichten. Ik kan je ondersteunen met sessies of een energetische behandeling waar het nodig is. Dit wordt helemaal gepersonaliseerd en afgestemd. In totaal ben je - met het voor- en nawerk rondom het ritueel - vier dagen tot een week bezig bent. Verder is het de bedoeling dat het echt een moment is voor en met jezelf is, waarin je de ruimte hebt om jezelf helemaal tegen te komen en met nieuwe inspiratie en energie weer naar huis te gaan.”
98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page