top of page

Het Hawaïaanse pad van zelfontwikkeling


Hawaïanen geloven dat iedereen wordt geboren met een kom van licht die onze ware aard vertegenwoordigt. Deze groeit in kracht als je in liefde voor jezelf leeft. Maar het licht kan ook doven door de negatieve verhalen die je jezelf vertelt. Die dekken als stenen ons licht af. Vaak realiseren we ons dit pas als we fysieke klachten krijgen. Onhawaïaans gezegd: burn-out. Pas als de kom bijna tot de rand toe gevuld is met stenen, dumpen we de stenen en beginnen we opnieuw.

Om van koers te veranderen moeten we soms keuzes maken die niet altijd makkelijk zijn. Zekerheden zoals een vaste baan, verwachtingen van familie of vrienden, of eigen vastgeroeste gewoonten en twijfels weerhouden ons ervan de richting op te gaan die we eigenlijk willen. We raken stuurloos en pas als we bijna verdrinken keren we weer terug naar het fundament van ons bestaan en beginnen we opnieuw. Dan gaan op zoek naar de gedoofde lichtpuntjes uit de kom, onze teave, de bron. Pas als de kern zich in alle kwetsbaarheid aan je toont kan het transformatieproces van start gaan. Een transformerende reis naar wie we in wezen zijn. Diep vanbinnen zal iets moois ontpoppen dat zich het best laat omschrijven als een beginnend gevoel van bliss. Iets wat je uitdaagt om je huidige leven onder de loep te nemen. Het is een oproep tot actie. Tot zelfonderzoek.


Vanaf dit moment belopen we volgens de Hawaïaanse filosofie het pad van de spirituele krijger. Het pad van bewustwording en zelfontwikkeling waarbij je de conditioneringen, trauma’s en gedragspatronen die je ervan weerhouden om voluit te leven onder de loep neemt. Als je deze doorbreekt, dan zul je leven vanuit je ware zelf en je mana, je persoonlijke levenskracht.


Om daar te komen zul je keuzes moeten maken en vervolgens met focus en discipline te werk moeten gaan. Uiteindelijk bestaat er volgens Hawaïanen maar één manier om jezelf en je leven te veranderen: door oude patronen, verwachtingen en overtuigingen van jezelf te herkennen en los te laten. Pas dan leef je vanuit je oorspronkelijke bron en durf je elke dag met de stroom van het leven mee te bewegen.


Wil je meer lezen over het pad van zelfontwikkeling? Ik schreef er over in mijn tweede boek Hokule’a. Hierin neem ik je mee op mijn reis over vier eilanden. Ik hoop dat mijn verhaal je aanzet om op zelfonderzoek uit te gaan. Dat de oude Hawaïaanse wijsheid en rituelen je op weg helpen bij je eigen keuzeproces. Dat het je bewust maakt van het feit dat alles wat in jouw leven gebeurt ook jouw verantwoordelijkheid is, eenvoudigweg omdat het jouw leven is. Of zoals de Hawaïanen zeggen: er is maar één kumu, leraar, en dat ben jijzelf. Jij bent de schrijver van je eigen verhaal.


Nieuwsgierig? Je kunt Hokule’a nu tijdelijk voor 2,60 euro lezen. Bestel het e-book hier.


Ik organiseer ook een training, een bostrip rondom het pad van zelfontwikkeling: The Holy Road Trip. Je kunt deze alleen of met mij volgen. Hierin leer ik je hoe ook jij kunt intunen op je eigen hogere kennis en je ALTIJD antwoorden op belangrijke levensvragen kunt krijgen, zoals:


- moet ik nog wel in deze relatie blijven (en hoe kan ik hierin de keuze maken?)

- past dit werk nog wel bij me? Kan ik stoppen en gaan doen wat ik het liefste zou willen doen? - of misschien wel belangrijk vragen en keuzes rondom je gezondheid?


Op al deze vlakken zocht ook ik ooit antwoord. En durfde uiteindelijk spannende keuzes te maken omdat ik intunde op mijzelf. Ik weet zeker dat dit pad jouw ook gaat helpen, een aanzet gaat geven om je eigen pad te lopen.

Wil je meer weten over de bostrip? Ik leg er op deze pagina meer over uit.43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page