top of page

Hoe word je je eigen leermeester, kumu?


IK BEN ER HELEMAAL KLAAR MEE",...zei mijn broer gisteren. Hij doelde op een meditatie waar ik enthousiast over was. En vertelde me dat hij niet meer gelooft in zelfhulpmethoden en boeken. Mijn haren stonden direct rechtovereind. Zijn woorden raakte me. Ik deelde iets persoonlijks waar hij, totaal onverwachts, een pittige eigen mening over had.

Dit had ik niet zien aankomen, hoewel ik weet dat onze ideeën soms kilometers ver uit elkaar liggen. Terwijl ik naar (weer)woorden zocht, zei hij iets waarmee hij de kern van een filosofie raakte, de Hawaïaanse: “Ik geloof dat de antwoorden in jezelf liggen. Dat jij je eigen leermeester bent.” Ik stond perplex. De afstand die tussen ons leek te ontstaan, was in één klap weg.Het klopt. De wijsheid ligt verborgen in jezelf, daar ben ik heilig van overtuigd na mijn verblijf op Hawaï en de lessen die ik daar leerde. Maar ik weet ook dat je deze dan ook wel naar buiten moet brengen. En dat start bij de keuze naar jezelf te durven kijken, (en de moed te hebben om te veranderen als dat nodig is voor jouw ontwikkeling). Want je zult andere wegen inslaan als je op het pad van zelfontwikkeling stapt. De route zal zich als vanzelf ontvouwen zodra jij jezelf de juiste vragen stelt zoals ‘hoe gaat het met me?’, ‘sta ik nog wel op de juiste plek?’, en ‘wat heb ik nodig voor mezelf en van anderen?’ en ‘wat is de volgende stap?’ Je zult merken dat er antwoorden komen. In de vorm van mensen of objecten die precies op het juiste moment verschijnen op je pad. En soms, ja broer, zijn dat ook zelfhulpboeken.

Wil je meer lezen over de Hawaïaanse filosofie en je eigen kumu (leermeester worden?) Ik schrijf er over in mijn nieuwste boek Hokule'a.#hokulea


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page