Mijn eigen reis
begon in 2012 toen mijn vriend me totaal onverwachts op een strand van Hawaï met een kleine hagelwitte halve bloem ten huwelijk vroeg. Ik had nooit kunnen weten dat de legende die hieraan verbonden is als een rode draad door mijn leven zou gaan lopen. Er is namelijk een bijzondere legende aan de bloem verbonden. Het verhaal gaat dat de vuurgodin Pele van het eiland twee geliefden uit elkaar wilde drijven en vermoorden. Haar zussen staken er een stokje voor en toverden het stel om in twee halve bloemen. Ooit zouden deze weer naar elkaar toegroeien om één bloem te vormen. Dit was ons verhaal. Alleen was het niet de vuurgodin maar een vreselijke ziekte die ons uit elkaar zou halen.

De oeroude kennis van Hawaï 
Nog geen jaar later overleed mijn vriend en zocht ik troost in de natuur van The Big Island. Diep in de jungle leerde ik een kumu (leraar) kennen die mij vertelde dat ik een boek moest schrijven over hoe ik voor mijzelf had moeten kiezen om niet ten onder te gaan aan de zorg: Naupaka. Ook raakte ik bevriend met Ku, een sjamaan die mij diepe inzichten in de oude kennis van Hawaï en daarmee in mijzelf gaf. Ik leerde hoe ik als mijn eigen kumu met mijn eigen talenten en waarden door het leven kon navigeren, waarover ik schrijf in mijn laatste boek Hokule'a dat in 2018 verscheen. Het is vernoemd naar een ster waarmee Polynesiërs op de oceaan navigeerden. De ster van geluk. 

Over mij

Zelfonderzoek

Thuis ging de reis door. Na het uitkomen van mijn boek Naupaka en de storm van reacties op de keuze voor mijzelf ben ik op zelfonderzoek gegaan. Wie was ik en wie wilde ik eigenlijk zijn? De zelfbevraging diende daarbij als leidraad en katalysator van bewustwordingsprocessen. Volgens de Griekse filosoof Socrates komen echte inzichten van binnenuit en kunnen niet door anderen worden geleerd of opgelegd. Je leert door de ervaring, niet door de theorie. Een gedachtegoed dat Hawaïanen met de wijsgeer delen.

De afgelopen jaren ontdekte ik hoe ik elementen uit de Polynesische kennis op een praktische wijze, net als joga en meditatie, in mijn dagelijkse leven kon integreren en toepassen. Ik leerde te leven volgens mij eigen ritme. Het allermooiste is dat ik deze kennis nu via mijn boeken, workshops en lezingen mag delen.  

In de media