top of page

Mijn omstreden keuze, en het magische gevolg..


Van de ene op de andere dag wist iedereen wie ik was: de vrouw die haar doodzieke vriend in de steek had gelaten. De vrouw die er niet was toen hij overleed. Noch bij zijn crematie. Mijn grote liefde was na een relatie van dertien jaar overleden aan de gevolgen van kanker en vijf maanden voor zijn overlijden had ik de relatie beëindigd. We waren elkaar in de strijd tegen de ziekte kwijtgeraakt. De verbinding met hem, maar ook die met mijzelf was verbroken. Ik voelde me afgesneden van het gewone leven: van mijn vrienden, collega’s, maar vooral van mezelf.

Daarom nam ik een rigoureus besluit. Ik verbrak mijn relatie, stopte met mijn werk als journalist bij een modevakblad, verhuurde mijn huis en vertrok in mijn eentje naar Hawaï. In de hoop opnieuw te ontdekken wie ik was, en wie ik weer zou kunnen zijn.

De plek waar Sander mij een halfjaar eerder ten huwelijk had gevraagd. Sinds ik er was geweest liet het eiland me niet meer los. Ik vond werk bij een Hawaïaanse sanctuary, een zelfvoorzienende boerderij, en nam afscheid van mijn naasten. Toen Sander twee weken na mijn vertrek overleed probeerden vrienden me over te halen naar zijn afscheid te komen, maar ik had mijn keuze al gemaakt. Ik wilde het rouwproces alleen doorleven. De troostende armen bij de crematie van mijn vader hadden mij niet kunnen helpen. Daardoor wist dat ik dichtbij mezelf moest blijven, midden in de jungle van Hawaï, Big Island.

Ik schreef mijn verhaal op in mijn eerste boek Naupaka, vernoemd naar een kleine halve Hawaïaanse bloem die symbool staat voor een legende van twee geliefden die door de vuurgodin Pele van elkaar worden gescheiden. Met dit boek wilde ik een taboe doorbreken, het idee dat je jezelf te allen tijde voor de ander zou moeten opofferen. Ik wist van tevoren al dat mijn keuze me niet door iedereen in dank zou worden afgenomen. Toch zocht ik de media op, RTL Late Night, het AD, de Volkskrant, Libelle, Flair, Viva ect. om een zo groot mogelijk publiek te bereiken en daarmee een stem te geven aan dit maatschappelijke thema: het gegeven dat je wél voor jezelf mag kiezen. Of je nu de zorg voor je partner moet loslaten, misschien zelf tijdelijk van je kind, of je ouder. En vooral dat het heel menselijk is om te praten over wat je werkelijk van binnen voelt. Dát hoort de norm te zijn.

En toch luisteren we vaak naar de buitenwereld. Omdat we ons schamen, schuldig voelen of bang zijn voor afwijzing. Het zorgt ervoor dat we verpieteren, ons eenzaam en vervreemd voelen; verwijderd van onszelf én de buitenwereld. We leven op de automatische piloot.

Totdat je de moed vindt om de keuze voor jezelf te maken.

Dan kom je dicht bij jezelf te staan. In je eigen kracht. En geloof me, ik weet het uit eigen ervaring, dan beweegt de wereld naar jou toe. Je krijgt nieuwe inzichten en ziet kansen in plaats van beren op je weg.

Inmiddels weet ik dat de grootste reis gaat over het ontdekken van je eigen talenten, de dingen die jou authentiek maken en over hoe je deze na kunt leven. In feite is iedereen een artiest en bliss is de motor die je aanspoort om op zoek te gaan naar de oorsprong van de creatieve bron, je hart. En als je de stroom gevonden hebt, zul je zien dat alles ineens als vanzelf gaat. Je zit je in de flow, nalu, van het leven.

Zo is mijn leven na de bewuste keuze compleet veranderd. Ik keerde terug naar Big Island en leerde met behulp van mijn vriend Ku, een Hawaïaanse sjamaan, de oude wijsheid van Hawaï op een moderne, eigen wijze met succes te integreren in mijn eigen leven en die van vele anderen. Zo organiseer ik reizen - de Holy Road Trip - naar Hawaï maar ook dichtbij huis; in oeroude bossen in Nederland. En ik ga iets nieuws doen. Iets heel tofs. Ik heb een reis samengesteld van zes maanden. Voor iedereen die voelt dat het tijd is om een andere richting in te slaan, maar (nog) niet durft te springen. Die zichzelf wil openstellen voor groei, voor een avontuur en vooral: de oude wijsheid in zichzelf laten ontvouwen.

Het programma bestaat uit 4 delen/fasen:

* contact met jezelf te maken

* te luisteren naar je intuïtie

* wie je wilt zijn

* vanuit je ware zelf te leven

We komen zes keer samen. In een mooie hoeve op de Veluwe waar we lunchen en daarna de bossen induiken voor oude rituelen. Ook ontmoeten we elkaar wekelijks op Skype. Ik kijk met je mee naar je processen en gids je waar nodig. Met geleerde lessen uit Hawaï zodat jij je kunt ontwikkelen tot wie je wilt zijn. Wil je meer weten over het programma? Of de reis bijvoorbeeld bij je past? De prijs? Stuur me een mailtje en ik neem vrijblijvend contact met je op.

Mahalo! (dank)

Lideweij


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page