top of page

De kracht van I ka Pono Mea (Ho’oponopono)

Wat niet veel mensen weten is dat er een oudere versie van het healingsritueel Ho'oponopono bestaat, namelijk I Ka Pono Mea. Ik vind deze geweldig en pas het dagelijks toe in mijn leven. En sinds ik erover heb geschreven in mijn boek Hokule'a zijn er nog meer fans bijgekomen. In deze blog vertel ik je over mijn wonderlijke ervaringen met dit ritueel en hoop dat het je inspireert om I Ka Pono Mea ook in jouw leven in te gaan zetten.Eerst vertel ik je even iets over de versie die tegenwoordig enorme populariteit heeft gekregen in de Westerse wereld. In de Happinez van deze maand staat er zelfs een groot stuk over, dus lees deze zeker even door als je meer wilt weten over Ho’oponopono. Deze versie is een aangepaste versie van I Ka Pono Mea, vertelde een onderwijzeres van de oude Hawaïaanse filosofie Aunty Mehaleani me tijdens mijn verblijf op Big Island Hawaï. Tijdens onze gesprekken legde ze uit dat de oorspronkelijke versie door missionarissen is aangepast naar een Westerse methode, met christelijke waarden zoals schuldbekentenis en vergeving. Bij het vergevingsritueel Ho’oponopono spreek je namelijk de zinnen uit:


Het spijt me, vergeef me, dank je wel, ik hou van je.


Er bestaat volgens Aunty echter een paradox, want wie weet dat alles en iedereen al in een perfecte staat (pono) en in liefde (aloha) verkeert, heeft volgens haar geen vergeving nodig.


“You recognise that all things are in excellence, i ka pono mea. In the right place, right time, right being. It means that all things are in rightness, untill you think not.”


Opvallend is dat Ho’oponopono niet alleen door westerlingen, maar ook door Hawaïanen gebruikt, simpelweg omdat ze ermee zijn opgegroeid. Zo werkte ik ook ooit met Ho’oponopono, maar moet eerlijk zeggen dat I Ka Pono Mea wel echt mijn hart gestolen heeft. Het is mijn lijfspreuk én way of life geworden (zoals ook van een lezer van mijn boeken: zie foto). Sinds ik I Ka Pono Mea toepas, leef ik veel meer in ontspanning omdat ik weet dat alles precies op het juiste moment op mijn pad zal verschijnen. Zo heb ik (minder) verwachtingen en laat verlangens zoveel mogelijk los. Dan vormt de weg zich vanzelf en precies op de manier zoals nodig is.


Elke keer weer brengt I Ka Pono Mea me bij mijzelf, bij mijn innerlijke wijsheid én zielenmissie.


Dat gebeurde bijvoorbeeld op het gebied van werk, gezondheid én relatie. Op al deze vlakken ervaarde ik behoorlijke heftige periodes, die me behoorlijk uit het lood sloegen. De belangrijkste en meest indrukwekkende ervaring met I Ka Pono Mea was twee jaar geleden. Ik ontdekte een bobbeltje in mijn borst, maar voelde - ondanks de enorme angstaanvallen - dat het oké was. Dit diep innerlijk weten, zorgde ervoor dat ik me kon ontspannen, waardoor het contact met mijn intuïtie zich versterkte.


Hoewel ik een diepe rust ervoer, kwam dus ook de doodsangst in vlagen keihard voorbij. Het verlamde me. Tijdens boodschappen in de Aldi, viel ik zelfs bijna op de grond tijdens een hyperventilatieaanval. Ik snapte niet hoe deze twee gevoelens elkaar zo sterk afwisselden: het vertrouwen én de angst, waarbij de eerste toch meer als werkelijk aanvoelde als de tweede. Ik besloot me terug te trekken in mijn boshuisje om de angst de ruimte te geven, zoals ik dit ook deed bij het gevoel van vertrouwen. I Ka Pono Mea zorgt er voor dat ik mee leerde beweging met wat kwam, dus ook de golven van angst.


Ik weet nog goed hoe ik op de bank naar buiten lag te staren en ik plotseling in een droomwereld belandde waarbij ik door mijn hogere zelf gegidst werd naar het bobbeltje in mijn borst. Ik voelde dat ik het moest bevragen. Wat wilde het me vertellen? Ik was met stomheid geslagen toen ik ook werkelijk een antwoord kreeg:


‘Ik voel me verdrietig en niet gezien’, legde het uit, en zei: ‘Ik wil speelsheid ervaren.’


Ineens werd ik me ervan bewust hoe serieus mijn leven was geworden na alle heftige ervaringen in de afgelopen jaren. De extreme mantelzorgperiode en dood van mijn ex-partner, de ziekte en het overlijden van mijn vader, de nasleep van de storm van reacties op mijn boek Naupaka. Ik was opgesloten geraakt in gedrags- en gedachtepatronen. Overbezorgdheid had de plaats ingenomen van de onbevangenheid kijk op mijn leven. Kennelijk schuilde er een diepe boodschap én opdracht in deze ervaring. Ik moest weer speelsheid terugbrengen in mijn leven. Op het moment dat het kwartje viel, verscheen er een eekhoorntje op de bank. Hij rende naar mijn borst, pakte het knobbeltje en knabbelde het op. Een paar weken later werd ik geopereerd. De artsen zagen niets.


Zoals ik aangaf, brengt I Ka Pono Mea me altijd terug bij mijn zielenmissie. Omdat ik me kan ontspannen in de gedachte dat alles precies op het juiste moment op mijn pad komt, beweeg ik automatische mee met wat het universum me aanreikt. Of dat nu het fijne gevoel van vertrouwen of de enorme emotie rondom doodsangst is. Door het er zonder oordeel te laten zijn, ontstaat er ontspanning en ruimte. En in die ruimte ontvouw zich altijd een nieuwe weg. Zoals nu het schrijven van een derde boek waarin ik op zoek ga naar antwoorden rondom de wonderlijke healing.


Want waarom gebeurde dit? En had de verbinding met de angst voor de dood er soms iets mee te maken?


Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best spannend vind, dit onderzoek. Over een maand zal het jaarlijkse onderzoek weer plaatsvinden en ik voel de spanning weer opbouwen. Normaal zou ik afleiding zoeken. De doodsangst geen ruimte geven. Maar dit keer wend ik me er niet voor af. Ik zal het bevoelen, onderzoeken en doorvragen. Ik zal me verdiepen in de oude Polynesische cultuur waar de dood werd aanschouwd als slechts een verhuizing van de ziel. Een transformatie die bij het leven hoort. Een beweging waar je geen angst voor hoeft te voelen. Een beweging die binnen het leven omarmt mag worden.

I Ka Pono MeaPssssst: ik ga alle ervaringen van mijn zoektocht - de Holy Amazing Road Trip - ook delen op deze blog. En dus de ontmoetingen met deze mensen die vertellen over hun kijk op healing én de dood. Wil je een op de hoogte worden gehouden? De verhalen in je inbox ontvangen? Klik dan hier.


  • De huisarts (die ook sjamaan is)

  • Maori's

  • Twee vrouwen die die healing vonden - net als ik - op een vulkaan!

  • Een vrouw die ook werkt met helende krachten zoals spirits.


Wil je er trouwens meer over lezen? Ik schrijf er ook over in mijn boek Hokule'a, dat je tijdelijk (t/m 14 maart) kunt bestellen voor maar 2,60 euro! Surf dan even naar mijn webshop via deze link.


843 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page