top of page

De kracht van het ritueel


Wat is jouw ritueel? Is er een plek waar je graag komt om een moment op de tijdlijn te markeren? En wat brengt het je?


O

Op Hawaï was het voor mij een serene plek op een berg aan de oceaan. Waar mijn Hawaïaanse vrienden - kahu’s (sjamanen) een tempel van hun voorouders opnieuw opbouwden. Een heilige plek dat ze het laatste stukje lemurië noemden (lees er alles over in mijn boeken Naupaka en Hokule'a). Hier komen twee werelden samen. Het aardse en kosmische. En tussen beiden informatie gedeeld. 


In Nederland bestaat er ook een plek als deze en ik woon er vlakbij. Yeah. Als kind had het al een enorme aantrekkingskracht op me, de bron die vlak bij mijn huis ontspringt. Waar de ruis van de dag en gedachten worden weggespoeld. Waar het hart begint te spreken en nieuwe inzichten tot me komen. De plek waar nieuwe intenties tot wasdom komen. 


Gisteren was ik er weer even. Om nieuwe ontluikende verlangens kracht bij te zetten. Vaak doe ik dit met bloesemenergie, zoals dit keer:
Een vlinderbloem - voor transformatie
Een elfenbloem - voor magie
Een roos - voor zachtheid en liefde
En een vuurrood blad - voor een beetje vuurkracht uit Hawai en mezelf 

Verankeren van je ritueel


De kunst is om alles te laten komen zoals het zich wil vormen vanuit je verlangens. Voor mij nog steeds een oefening in geduld. Zo volgde er een dag van intense rust. Van geen enkele beweging. Maar de rimpelingen van de drijvende bloemen hebben op zeker iets in beweging gezet.  Dat weet ik na het uitbeelden van het ritueel, zoals hieronder. Een manier om de wijsheid en energie verder uit te diepen en te verankeren. Wil je dit ook ervaren? Begin gewoon. Maak een schets, laat je leiden door je kwast, zonder oordeel over hoe het moet en of het goed gaat. Zo verleg je de verbinding van je hoofd naar je hart, je raadgever, ofwel innerlijke wijsheid. Je hoofd krijgt een andere opdracht: het uitvoeren van wat je hart je ingeeft.Meer lezen, te weten komen? In Hokule'a beschrijf ik de kracht van rituelen. De kracht van natuurenergie. Van het opduiken van je eigen oude wijsheid. Waardoor je vanuit je hart keuzes gaat maken.


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page